Een verkrachting, een poging tot verkrachting, en de mening van een moslim

0196

Afgelopen weekend is Denemarken geschokt geraakt door een voltooide verkrachting, en een poging tot verkrachting door een bende islamieten, wat in een groepsverkrachting had kunnen eindigen. Gelijktijdig heeft een inzending in een Deense krant, geschreven door een jonge moslim met allochtone achtergrond, tot een verhitte discussie geleid over de seksuele zienswijze van bepaalde immigratiegroepen ten opzichte van vrouwen.

Zondagavond omstreeks 03:00 uur was een Deense man in Hjörring, Noord-Jutland, na een avondje stappen op weg naar huis. Op straat ontmoet hij een man en een vrouw. Beide van buitenlandse afkomst. De vrouw was overstuur en huilde. Ondanks taalproblemen slaagde het koppeltje erin de man duidelijk te maken dat de vrouw was verkracht en hulp zocht om met de politie contact op te nemen.

De Deense man hielp het paartje contact op te nemen met de politie. Het bleek dat de vrouw in een privéwoning in Hjorringwerd was verkracht door drie mannen. Twee van de verdachten werden tijdens dezelfde nacht gearresteerd, de derde verdachte werd op maandagochtend gearresteerd. Twee van de verdachten zijn 27 jaar en de derde is 21 jaar oud. Volgens de berichtgeving in de Deense media zijn de vermeende daders en het slachtoffer afkomstig uit Eritrea.

* * *

In de ochtend van zaterdag tegen 04:00 uur was een 18-jarige Deense in Ballerup in het westen van Kopenhagen op weg naar huis overvallen door drie mannen met de bedoeling haar te verkrachten. De drie mannen sloegen haar tegen de grond en probeerde haar broek naar beneden te rukken. De jonge vrouw wist zich los te rukken en te ontsnappen van de misdadigers.

De drie daders zijn nog niet gearresteerd. Maar de vrouw heeft een gedetailleerd signalementkunnen afgeven:

Dader 1 is 20 – 25 jaar oud. Hij is ongeveer 180 cm lang en normaal postuur. Heeft buitenlandse oorsprong en praat gebrekkig Deens. Heeft donkere ogen en was op het moment van de misdaad gekleed in een een donkere jeans, een zwarte jas, mogelijk van het merk Everlast. Hij droeg een sjaal die zijn mond en neus bedekte.

Dader 2 wordt verondersteld 20 – 25 jaar oud te zijn. Is ongeveer 190 cm lang en ook normaal postuur. Buitenlandse oorsprong en praat gebrekkig Deens. Hij was tijdens de misdaad gekleed in een zwarte jas met capuchon, en een sjaal over de mond en neus.

Dader 3 is ook ongeveer 20 – 25 jaar oud en kleiner van gestalte dan zijn kompanen. Ook hij is van buitenlandse oorsprong, donkere broek, witte schoenen, met een sjaal over de mond en neus.

Verleden week publiceerde de Deense krant Weekendavisen een inzending geschreven door Ebrahim Said, een 16-jarige scholier in Kopenhagen. Said Ebrahim is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een moslim met een niet-westerse allochtone achtergrond. Zijn brief aan de redacteur handelde over verkrachtingen, en zijn standpunt heeft in Denemarken tot heftige reacties geleid.

Ebrahim Said zegt in zijn brief dat meisjes en vrouwen voornamelijk zelf schuld zijn als ze worden verkracht. Hij is van mening dat jonge vrouwen die laat op de avond alleen buitenhuis zijn, gekleed in korte rok en laag uitgesneden blouse, “hel lot tarten” en daarmee “medeverantwoordelijk” zijn als ze worden verkracht.

Een opmerkelijk detail in de brief van de jonge moslim is dat hij duidelijk insinueert dat allochtone mannen uit islamitische culturen vaker dan etnische Denen geneigd zijn vrouwen bloot te stellen aan geweld, of geweld gebruiken tegen mensen wiens standpunten ze een hekel aan hebben. De inzender gebruikt namelijk de beruchte immigrant getto’s Gellerup (Aarhus), Nørrebro (Kopenhagen) en Vollsmose (Odense) als voorbeelden van plaatsen waar onder bepaalde omstandigheden het gevaarlijk is om te verblijven.

Zo schrijft Ebrahim Said zijn redenering over verkrachtingen (in vertaling):

Als een vrouw met blote buik, V-hals en gaten in haar broek, eenzaam in een park loopt, of door gevaarlijke buurten wandelt, tart ze het lot en is ze absoluut medeverantwoordelijk. Pia Kjærsgaard moet niet alleen lopen in Nørrebro. En Yahya Hassan niet alleen gaan door Gellerup. / … /

Ik ben pas 16 jaar, maar als ik op een dag een dochter heb zal ik haar uiteraard adviseren niet in schaars geklede of uitdagende kleding midden in de avond in Vollsmose te wandelen. Betekent dit dat ik patriarchaal of een vrouwonderdrukker ben? Nee, ik ben dan een goeie vader, die duidelijk maakt dat bepaalde acties verkeerde gevolgen kunnen hebben, en dit ook voor kleding geldt.

De brief van de jonge moslim heeft in Denemarken tot sterke emoties geleid. Een aantal van de grotere, landelijke media hebben het bericht opgepikt en Ebrahim Said geïnterviewd. Zijn tekst in Weekendavisen heeft geleid tot een verhit debat over de zienswijze van moslims ten opzichte van vrouwen en seksualiteit. Ebrahim Said heeft zich enigszins verontschuldigd voor zijn beschouwing in de brief, en heeft in verschillende interviews onder andere benadrukt dat hij absoluut niet verkrachtingen wil verdedigen of rechtvaardigen.

Dat een 16-jarige moslimjongen een brief naar een krant schrijft waarin hij op beetje onhandige en onvolwassen  manier uitdrukking geeft dat vrouwen zich niet schaars gekleed op openbare plaatsen moeten begeven – is eigenlijk niet zoveel om zorgen over te maken. Het werkelijke probleem is dat de opvatting over vrouwen en seksualiteit die in de brief van Ebrahim Said kan worden waargenomen door tienduizenden immigranten met wortels in de islamitische cultuur gedeeld wordt. De gevolgen van dit denkbeeld zien we dagelijks terug in berichtgeving over de toename van het aantal verkrachtingen en aanranding van vrouwen.

Bron:

http://avpixlat.info/2015/10/26/en-gruppvaldtakt-ett-valdtaktsforsok-och-debatt-om-muslimers-syn-pa-valdtakt/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s