Mag tijdens werktijd niet de moskee bezoeken – eist 13 000 euro smartegeld

Kuifje_in_Zweden

Een moslimman in Malmö eist 13 000 euro schadevergoeding van een Deense bouwonderneming in Lund, omdat hem een baan werd geweigerd bij het bedrijf, omreden dat hij, onder andere, had geëist elke vrijdag tijdens werkuren een moskee te bezoeken.

Het was in maart van dit jaar dat de 42-jarige moslimman solliciteerde bij het bouwbedrijf inBlue in Lund. Volgens de aanklacht van zijn vakbond, de lokale extreemlinkse afdeling van Sac in Malmö, was het bedrijf in eerste instantie bereid om de moslimman in dienst te nemen.

Maar nadat de 42-jarige een email naar het bedrijf had opgestuurd waarin hij duidelijk maakte dat hij een praktiserend moslim is en tijd moest krijgen om vijf keer per dag richtig Mekka te bidden, en bovendien elke vrijdag onder werktijd een moskee wil bezoeken, werd hij verzocht op kantoor te komen om zijn situatie verder te bespreken. Tijdens het sollicitatiegesprek werd duidelijk dat de moslimman een radicale islamitische geloofsleer belijdt wat niet kan functioneren op de werkvloer. Hij kreeg later te horen dat die niet aangenomen was.

– Hij behoort tot een speciaal islamitische geloofsleer waar onder andere geëist wordt zoveel mogelijk gelijkenis met Mohammed te vertonen, in klederdracht en uiterlijk. En het voorrecht om elke vrijdag tijdens werktijd een moskee te bezoeken. Ons personeel werkt door geheel Zweden, dan wordt het moeilijk om een moskee te vinden in een kleine stad. Dat geeft problemen met onze flexibiliteit. We hebben besproken wat dit zou betekenen voor Inblue, verklaart Inblue’s personeelschef Ole Grönberg tegen het dagblad Sydsvenskan.

– Het werd ook duidelijk dat die zijn opleiding niet met goed resultaat heeft behaald, en de persoonschemie was niet tevredenstellend.

De islamiet wende zich tot zijn linksradicale vakbond Sac syndicalisten, die van mening is dat de man op grond van zijn religie is gediscrimineerd. In een rechtszaak die onlangs is aangespannen eist men namens de islamitische man 10 000 euro in compensatie voor discriminatie en 3 000 euro schadevergoeding. Sac wil ook terugbetaling voor de rechtsgang kosten.

– Hij is alleen maar op sollicitatiegesprek geweest en heeft geen dag gewerkt of arbeidscontract getekend. Wij hebben niets te bespreken met de vakbond, zegt Ole Grönborg.

Als Fria Tider de vertegenwoordiger van de vakbond John Nordmark opbelt, die de 42-jarige man representeert, vraagt hij ons een uur later terug te bellen. Maar als we een uur later weer opbellen wil hij niet op vragen antwoorden.

– Ik wil alleen maar mededelen dat ik geen vragen van Fria Tider ga beantwoorden, zegt hij, en voegt eraan toe:

– Ik verzoek u vriendelijk niet meer te bellen.

Hier zijn de vragen waar John Nordmark niet op wil antwoorden:

De 42-jarige die een sollicitatieaanvraag deed is een persoon met een typische islamitische naam. Dat InBlue interesse toonde voor de man en overweegde om hem aan te nemen is geen teken dat men NIET moslims discrimineert?

Is het normaal om van je werkgever te eisen dat je elke vrijdag onder werktijd vrij krijgt om een moskee te bezoeken?

En dat je extra pauzes krijgt om vijf keer op een dag naar Mekka te bidden?

Ik ben een christen, en als ik lid was van Sac, en soortgelijke eisen op tafel ga leggen, zoals elke vrijdag onder werktijd de hoogmis in een kerk te bezoeken, zou je dan ook mijn religieus recht verdedigen?

En als ik me gediscrimineerd voel omdat ik blank en Zweeds ben en een werkgever uitdrukkelijk vraagt naar iemand met een allochtone achtergrond? Zou je me dan ook als vakbondslid verdedigen?

Of als ik gediscrimineerd wordt als man, omdat een werkgever de voorkeur geeft om een vrouw aan te nemen, is dat niet de meest voorkomende discriminatie in Zweden?

Bron:

http://www.sydsvenskan.se/lund/muslimsk-man-nekades-jobb/

http://www.friatider.se/fick-inte-ga-till-mosken-under-arbetstid-kraver-125000-kronor

Een gedachte over “Mag tijdens werktijd niet de moskee bezoeken – eist 13 000 euro smartegeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s