Zweedse pers: Zweden is veiliger geworden

mishandel

(Door: Fredrik Antonsson – Vertaling: rommel)

“In de afgelopen weken heeft zich een aantal brute moorden in Zweden voorgedaan, en veel mensen vragen zich af waar onze samenleving op weg naar toe is. Het antwoord is dat Zweden, ondanks alles, veiliger is geworden. Het dodelijk geweld verminderd al een geruime tijd.” DN 11-08-2015 

Zo begint een artikel van DN.se in de nasleep van de gruwelijke dubbelmoord in IKEA in Västerås, en wil met zijn tekstmassa en cijfers beweren dat Zweden ondanks alles op het goede spoor is. Minder mensen vermoord in Zweden, en DN trekt de conclusie dat de veiligheid is toegenomen – alsof alleen maar het aantal moorden en doodslag invloed hebben op het gevoel van veiligheid. Dat is het nieuws wat DN ons brengt terwijl Ikea heeft besloten geen keukenmessen meer in zijn filialen te verkopen.

Naar mijn gevoel zijn er behalve moord een doodslag nog veel meer misdaden die invloed hebben op mijn of uw gevoel van veiligheid. Verkrachting bijvoorbeeld. Hoe is die trend in de loop der tijd nu? Welke conclusie zou DN getrokken hebben als ze de statistieken van verkrachting onder ogen hadden genomen? Voortaan geen angst meer of je vrouwtje veilig thuiskomt met de nachtbus? Want DN schrijft dat Zweden, ondanks alles, veiliger is geworden.

– Aantal aangemelde verkrachtingen, in totaal in 1975: 768, waarvan 118 geweldverkrachtingen.

– Aantal aangemelde verkrachtingen, in totaal in 1995: 1707, waarvan 289 geweldverkrachtingen.

– Aantal aangemelde verkrachtingen, in totaal in 2014: 6697, waarvan 854 geweldverkrachtingen.

Wat kan je zeggen over deze ontwikkeling? Dat Zweden, ondanks alles, veiliger is geworden? Of dat Zweden een land is waar de onveiligheid in de loop der jaren toeneemt? Het is maar hoe je de cijfers interpreteert.

Maar die verkrachtingen kunnen ook de uitzondering zijn die de regel bevestigt, omdat ondanks alles met de moord en doodslag verminderinning je gevoel van veiligheid moet toenemen. Of bestaan er werkelijk meer misdaden die het gevoel van onveiligheid doen toenemen? Dat je niet als vader of moeder bang moet zijn dat je dochter of zoon op gruwelijke manier mishandeld wordt tijdens een vrijdagavondje stappen? Omdat Zweden veiliger is geworden?

– Aantal aangemelde mishandelingen: 1975: 21 518. Inclusief grof.

– Aantal aangemelde mishandelingen: 1995: 54 333. Inclusief grof.

– Aantal aangemelde mishandelingen: 2014: 83 324. Inclusief grof.

Numerieke bedrog om onrust te creëren, of de statistieken van Zweden, omdat Zweden, ondanks alles veiliger wordt? laten we een kijkje nemen in het aantal pogingen tot moord en doodslag, waar het gevoel van veiligheid in Zweden moet toenemen. Hoe ziet het er daar uit? Dat zal ook wel een zonnige belofte voor de toekomst zijn.

– Aantal aangemelde moord-/doodslag poging: 1975: 170.

– Aantal aangemelde moord-/doodslag poging: 1995: 673.

– Aantal aangemelde moord-/doodslag poging: 2014: 792.

Niet zo slecht als het aantal mishandelingen, moordpogingen en verkrachting, maar toch. Zweden is veiliger geworden.

– Aantal aangemelde geweldsdelicten: 1975: 27 016.

– Aantal aangemelde geweldsdelicten: 1995: 66 131.

– Aantal aangemelde geweldsdelicten: 2014: 108 071.

Maar Zweden is ondanks alles veiliger geworden, volgens DN. Alles is vrede en vreugde. Geen reden om ongerust te zijn.  Niets aan de hand. Een boogje in de crimineel statistiek wijst naar beneden terwijl de langdurige misdaadtrend omhoog schiet. Ondanks wat DN probeert wijs te maken is het voor de meeste Zweden, zoals de politie, het ambulancepersoneel, de reddingsdiensten in helikopters, de mensen achter het telefoonalarmnummer, duidelijk, dat ondanks alles, Zweden niet veiliger is geworden.

Bron:

http://www.6mannen.se/det-tryggare-sverige/

4 gedachtes over “Zweedse pers: Zweden is veiliger geworden

  1. In Nederland proberen ze ons ook wijs te maken dat er statistisch minder misdaden zijn.Dat geloof ik ook wel: aanfifte worden in de prullenbak gegooid (behalve als het Wilders betreft), gevangenissen en politiebureaus sluiten of worden verhuurd aan Noorwegen of België en de politie staakt liever dan dan ze achter criminele Marokkanen aangaan (wat ergens nog wel te begrijpen is.)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s