Ongeluk filmen in plaats van te helpen

verdrinken

(Door: Viktor Eriksson – Vertaling: rommel)

Mensen filmen en fotograferen ongelukken in plaats van hulp te bieden. Iets wat sterke reacties oproept.

Afgelopen dinsdag, 4 augustus, werd na een alarm over een verdrinking een jongen van 15 jaar oud gevonden in het water van Askimsbadet (badplaats met strand bij Gotenburg). Linda Hallin was een van de mensen die aanwezig was, en probeerde de jongen in het water te vinden voordat reddingsdienst aankwam met duikers. Achteraf  zegt Linda Hallin dat ze een enorme frustratie voelde dat de mensen in plaats van hulp te bieden doorgingen met filmen en fotograferen en in de weg stonden voor de hulpdiensten.

– Ik kijk omhoog naar de kade en zie alleen maar volwassenen en jongeren die aan het filmen zijn. De hulpverleners van de reddingsdienst komen aanrennen en ze maken nauwelijks ruimte. Toen ze de jongen uit het water hadden gehaald moesten ze tegen de mensen schreeuwen om ruimte te maken. Daarna begonnen ze met hartmassage en long beademing terwijl de mensen doorgingen met filmen en fotograferen. Wat mankeert die mensen?

In een interview met P4 Göteborg vertelt anesthesist verpleger Sixten Lindblom dat hij meerdere malen betrokken is geweest bij ongelukken terwijl mensen filmen en fotograferen, en het reddingswerk belemmeren. Onder andere een geval waar een persoon getroffen was door een hartaanval.

– Toen we hem op de brancard hadden gelegd om hem in de ambulance te brengen stonden er allemaal mensen in de weg waar we niet doorheen konden komen. Een collega moest voorop om de mensen opzei te duwen. Daarna probeerde twee mannen zich in de ambulance te wringen om het slachtoffer in de ziekenauto te fotograferen, zegt Sixten Lindblom, en drukt ook zijn frustratie uit over de situatie bij Askimsbadet.

– Men wordt elke keer weer boos. Ik zou graag antwoord willen hebben op de vraag waarom mensen deze foto’s en filmpjes willen hebben. Het schendt de persoon die wordt gered.

Linda Hallin denkt dat het tijd wordt een uitvoerige discussie te beginnen over dit gedrag en iets concreets nodig is voordat het mis gaat.

– Ik weet dat de politie en de reddingsdienst soms het publiek informeren over dit probleem, maar de mensen blijven stug doorgaan. Ik weet ook dat mensen het recht hebben om op straat te filmen en te fotograferen, maar ze zouden beboet moeten worden als  ze reddingsdiensten in hun werk belemmeren.

Petter Backlund van de hulpdiensten zeg dat het niet hun taak is om te voorkomen dat iemand een reddingssituatie filmt. Wat de hulpdienst wel doet is zo snel mogelijk een cordon om het gebied sluiten, vooral voor consideratie met het slachtoffer.

– Verder kan men zich afvragen of het niet op de grens van onethisch ligt om mensen te filmen of te fotograferen wanneer ze in zeer kritische situaties verkeren waar ze niet voor gekozen hebben. Ze zijn zwaargewond of kwetsbaar, en hebben niet gevraagd om gefotografeerd te worden, en kunnen zich niet verdedigen, zegt Petter Backlund.

Bron:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2795524-filmar-olycka-i-stallet-for-att-hjalpa-till

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s