Daarom wordt de S.D. de grootste partij

Wraak

(Door: Mauricio Rojas – Vertaling: rommel)

Als alles voortgaat zoals nu wordt de S.D. (Zweden Democraten) met de volgende verkiezingen de grootste partij. De laatste drie verkiezingen heeft de partij constant zijn aandeel van de kiezersstemmen verdubbeld, en er is geen enkele aanwijzing dat deze progressie zal worden gestopt. De drijvende kracht achter deze verrassende opmars is niet Jimmie Åkesson, (de partijleider van de Zweden Democraten), die de partij heeft georiënteerd in een richting van een meer salonfähige immigratiekritische en nationaal nostalgische houding. Hoewel dat natuurlijk wel heeft bijgedragen aan een bredere acceptie, is het vooral de krachtige golf van ontevredenheid onder het volk wat het succes van de partij verklaart.

Ontevredenheid helpt niet tegen ontluikend racisme of xenofobie. De mensen krijgen geen begrip voor hun ongenoegen, met een groeiende bezorgdheid over het falen van de integratie in combinatie met een stijgende segregatie, onveiligheid en politieke uitsluiting, zal het misnoegen blijven stijgen. Dat dit samenvalt met een recordhoge MENA-immigratie, uitbreiding van romaanse bedelaars op de Zweedse straten, en honderden jonge islamieten die naar Syrië vertrekken om aan de zijde van de Islamitische Staat een terreuroorlog uit te vechten, maakt het niet minder verontrustend.

Om dit niet te erkennen en in plaats daarvan S.D. kiezers aan te vallen en te beschimpen, als waren zij ongeneeslijk racisten, is niet alleen op de boodschapper schieten, maar roept een nog sterkere reactie op tegen het werkelijkheid-ontkennende “establishment”. Het is, kortom, niet alleen dom, maar ook nog is contraproductief.

De S.D. in politieke quarantaine houden werkt ook contraproductief. Het heeft de groei van de partij niet belemmerd, eerder andersom, het geeft de partij een martelaarstatus, en wordt door velen gezien als een manier om de moeilijke vragen die de S.D. naar voren brengt te ontwijken. Bovendien wordt deze uitsluiting gezien als ondemocratisch en een niet Zweedse aanpak.

Al meer dan tien jaar geleden presenteerde ik een studie waar ik voor het eerst de verbanning van de S.D. met zijn groei onderzocht en in kaart bracht. Toen was het nog een kleine partij, en in de tussentijd werd er niets gedaan om die ontwikkeling te stoppen die uiteindelijk de weg heeft gebaand naar zijn succes. Toen in 2006 de partij 2,9 procent van de stemmen kreeg, schreef ik: “in het licht van de verkiezingsuitslag gezien moet de tijd van struisvogelpolitiek nu voorbij zijn. Iedereen moet nu begrijpen dat als we niet snel en doortastend ingrijpen we in 2010 voor zeker kunnen zijn dat een grote groep Sverigedemokraterna, (Zweeds voor Zweden-democraten), in het parlement zitten”. En zo gebeurde het ook.

Vanochtend las ik een nieuwsbericht over de zoveelste handgranaataanval in Malmö, en een rapportage van Paulina Neudings waarin werd vermeld hoe het ambulancepersoneel in de buitenwijken door immigranten wordt belaagd. Henrik Johansson, woordvoerder van het ambulancepersoneel, zegt: “Het is beangstigend om te zien dat dit probleem in het politieke debat vermeden worden. Ze doen alsof het niet bestaat.” En het is juist deze lafheid wat de S.D. de grootste partij zal maken.

Mauricio Rojas is docent in economische geschiedenis.

Bron:

http://www.svd.se/darfor-blir-sd-storsta-parti

7 gedachtes over “Daarom wordt de S.D. de grootste partij

 1. Dear Joga het is waar de bevolking is dommer aan het worden niet het laats door de propaganda van de MSM
  maar ook de onvrede neemt toe

  Like

 2. Daarom wordt de PVV ook de grootste partij hoewel Wilders z’n achterban wel op het hart moet drukken in vredesnaam wel te gaan stemmen, anders verandert er niets.

  Like

 3. Wens de SD succes en hoop ook dat de zich (noch) Nederlander noemenden de landverraders partijen verlaten en op Geert Wilders gaan stemmen.

  Like

 4. Ik heb zo’n voorgevoel dat er druk gewerkt wordt aan de bezetting van de toekomstige ministersposten.
  Geen geschiedenisstudenten meer maar vaklui met kennis en meer uitstraling gaat het worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s