Berucht asielcentrum in Zweden krijgt HBTQ-diploma

Surahammar_MariAnne_430_redigerad-1+(2)

Mari Anne Helgesdotter, initiatiefneemster van de certificering

Asielcentrum Westsura Manor in Surat is een van de eerste asielcentrums die zijn HBTQ-diploma behaald heeft en nu HBTQ-gecertificeerd is, (HBTQ, acroniem voor Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgenders en Queerpersonen). Het heeft nu genderneutrale toiletten en een “norm-kritisch” interieur. Maar niet alle inwoners van het asielcentrum zijn blij, asielzoekers uit MENA-landen, zoals Afghanistan, Syrië en Irak zijn in het geheel niet tevreden met het belasting-gefinancierde initiatief.

“Op de binnenplaats van het Asielcentrum Westsura Manor waait nu de regenboogvlag. Dat doet die al sinds het inwijdingsfeest van 30 mei, toen het personeel en de bewoners zijn HBTO-certificatie voor de accommodatie heeft gevierd”, schrijft de Zweedse immigratiedienst op haar website.

Deze certificering houdt ook in dat alle medewerkers een belasting-gefinancierde studie genoten hebben van de sekslobby organisatie RFSL, (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter). Mari Anne Helgesdotter, die het werk voor de HBTO-certificatie op Westsura Manor heeft gecoördineerd, vertelt onder andere hoe ze de toiletten genderneutraal gemaakt heeft.

– Het eerste wat we gedaan hebben is de dames- en herenbordjes van de toiletdeuren verwijderen. Die zijn belachelijk. Waarom hebben we die nodig? zegt Mari Anne Helgesdotter.

Ook het interieur heeft een “norm-kritisch” behandeling ondergaan. Zodat niemand meer zich opgesloten hoeft te voelen in gevestigde concepten van mannelijke en vrouwelijke kleuren.

Voorheen was de sauna van het asielcentrum alleen maar open voor mannen en vrouwen. Maar nu is het ook beschikbaar voor ‘anderen’. Het is belangrijk een open mind te hebben en nieuwe oplossingen zoeken, meent Marie Ann Helgesdotter.

Als we een kans krijgen de kleedkamers te doen zullen we absoluut gaan kijken hoe we die kunnen ombouwen zodat iedereen zich daar comfortabel voelt, zegt ze.

“Tijdens de inwijdingsceremonie werd de regenboogvlag onder applaus gehesen. Maar het werd niet door iedereen verwelkomd”, schrijft de Zweedse immigratiedienst op haar website.

Een HBTQ-diploma voor een groep van 25 personen kost ongeveer 100.000 SEK (11.000 EUR), volgens RFSL.

Verschillende misdaden zoals vandalisme, kindverkrachting, brandstichting, mishandeling, en moordpogingen hebben plaatsgevonden op het slot Surahammar, sinds het in 2011 een asielcentrum voor immigranten werd.

suruhammar_kort2

Slot Surahammar is een asielbehuizing waar we de bewoners en het personeel zich inzetten om met een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Iedereen moet zich ongeacht zijn achtergrond of seksuele geaardheid veilig voelen – op een kaartje van een employee

Bron:

http://www.friatider.se/k-nt-flyktingslott-fick-hbtq-certifierad-bastu

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-06-17-Ett-av-Sveriges-forsta-hbtq-certifierade-asylboenden-har-oppnat.html

http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.1761788-27-arig-man-atalad-for-valdtakt-mot-flicka

http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.2812632-man-gripen-for-mordforsok

http://swedishsurveyor.com/tag/political-correctness/

Een gedachte over “Berucht asielcentrum in Zweden krijgt HBTQ-diploma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s