Sloppenwijk Zweden

Minolta DSC

 

(Door: Johan Wennström – Vertaling: rommel)

De verzorgingsstaat Zweden wordt overspoeld door buitenlandse bedelaars.

De inwoners van Zweden hebben er waarschijnlijk nooit van kunnen dromen de dag te zien dat hun grote steden met sloppenwijken zijn bezaaid. De afgelopen jaren heeft het een enorme toestroom van bedelaars uit andere Europese landen moeten toeschouwen, in het afgelopen jaar alleen al, is het aantal zwervers uit Roemenië en Bulgarije tot ruim 4.000 verdubbeld. Hun komst is een gevolg van het beginsel van het vrije verkeer van personen in de EU – een goedbedoeld beleid, maar een die, althans in dit geval, heeft geleid tot de aanblik van hordes bedelaars die hurken naast de ingangen van supermarkten, drogisterijen, en chique boetieks, in de hoop dat iemand een muntje in hun 7-Eleven koffiemok kwakt. Ze bedelen in de meest welvarende wijken, waar het sociale contrast tussen de persoon geknield op straat en de voorbijgangers met hun meesjouwende Luis Vuitton tassen bijna pervers wordt. In de avond vertrekt de schooier – sommige met verschrikkelijke lichamelijke gebreken – naar zijn sloppenwijk of een andere vorm schuilplaats. Vele van hun zijn slachtoffer van mensenhandel, ze betalen criminele landgenoten “huur” voor hun bedelruimtes.

Zweden had hiervoor ook bedelaars, maar in veel kleinere aantallen. Een geheel nieuw fenomeen is de aanwezigheid van straatkinderen uit Noord-Afrika. Zo’n 200 van deze kinderen, waarvan de jongsten slechts negen jaar zijn, verblijven in Stockholm. Ze zijn in de afgelopen twee jaar aangekomen, “niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV)”, in de officiële term. Net als de volwassen bedelaars, hebben ze geen toekomst of veiligheid in Zweden. Volgens de politie zijn de Noord-Afrikaanse straatkinderen zowel daders als slachtoffers van de meeste jeugdcriminaliteit in de binnenstad van Stockholm. Het is duidelijk dat de nieuwe migranten in een wereld leven van malheur en gevaar, en dat ze over het algemeen worden beschouwd als ongewenst. Veel Zweden hebben het gevoel dat hun leefsituatie in hun land verslechtert als gevolg van de stijging van criminaliteit, vandalisme, en dakloosheid, en het verlies van openbare ruimtes: parken, bibliotheken en andere openbare instellingen worden steeds meer gebruikt als plaats voor onderdak.

De tragedie is dat deze ontwikkeling over het gehele politieke spectrum door de meeste politici en opiniemakers wordt getolereerd en zelfs aangemoedigd. Zoals een links-liberale politici heeft verklaard: “Het is vaak beter om te leven in een sloppenwijk aan de rand van Stockholm dan aan de rand van Mogadishu”. Dat mag dan misschien in een versmalde gewaarwording juist zijn, gezien de verschrikkingen in landen als Somalië, maar het zou niet moeten dienen als leidraad voor het toestaan ​​van bedelaars in de straten van Stockholm te laten overnachten of in Johannesburg-stijl sloppenwijken. Links, wat van oudsher voor de verzorgingsstaat en de afschaffing van armoede heeft gestreden, verdedigt nu het “recht” om op straat te bedelen. Degradatie wordt geherinterpreteerd als empowerment.

Terwijl ik dit wereldbeeld met u deel, zijn de Zweedse politieke elites nog steeds terughoudend om de sloppenwijken te ontruimen en bedelen te ontmoedigen. Integendeel, ze beloven extra staatsvoorzieningen die er alleen maar aan toedragen dat het bedelen zal toenemen en ervoor zorgt dat het probleem blijft groeien, ten koste van het sociale weefsel. Zelfs de grootste centrum-rechtse partij in Zweden, (SD, Sverigedemokraterna), heeft onlangs verkondigd dat het de “organisatoren” van  bedelen wil criminaliseren, maar de daad op zichzelf als legaal beschouwd.  Zweden vertoont elk teken van het herhalen van het destructieve verhaal van vele Amerikaanse steden een generatie geleden, zoals Myron Magnet heeft opgetekend in zijn boek 1993, The Dream and the Nightmare: waar de elite hun droom behalen, op kosten van de samenleving.

Johan Wennström, een auteur en een Ph.D. student in de politieke wetenschappen, schrijft vanuit Stockholm.

Bron:

http://www.city-journal.org/2015/eon0528jw.html#.VWfFNFRuoLI.twitter

 

2 gedachtes over “Sloppenwijk Zweden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s