The Sweden Report – Vaarwel Zweden

img_0493

(Door: The Sweden Report – Vertaling: rommel)

Ik ben geboren en opgegroeid in Zweden maar verhuisde naar de USA als een jonge volwassene in 1999. Ik verwierf genaturaliseerd Amerikaans staatsburgerschap in 2007. In de afgelopen jaren moest ik door familieomstandigheden terug naar Zweden verhuizen, om te ontdekken dat er tijdens mijn afwezigheid veel veranderd was.

Dit is het laatste artikel op dit blog. Binnenkort verlaat ik Zweden voor goed en zal niet meer de ondergang volgen van wat ooit de derde meest welvarende land in de wereld was. Eerlijk gezegd is dat verdomd deprimerend.

Ik ben geboren en opgegroeid in Zweden, wat een culturele stempel bij me heeft achtergelaten, ondanks dat ik in de jaren negentig naar de USA verhuisde en daar het betere deel van mijn volwassen leven als Amerikaan heb doorgebracht. Mijn terugkomst voor enkele jaren is een schokkende ervaring.

Toen ik nog een kind was, was Zweden een saai maar toch een zeer veilige plek om te leven. Ja, een zware deken van socialisme en collectivistische waarden bedekte alles, maar er was een kern van pragmatisme onder de roodheid. De bedoeling en het doel was altijd om het zijn burgers ten goede laten komen.

img_0339

Prime minister Löfven

Vandaag de dag is het alsof de patiënten het psychiatrisch ziekenhuis bestieren. Politici zijn in een chicken race van “goedheid” waar iedereen probeert elkaar in te halen met zijn zorg voor burgers van ANDERE landen, terwijl Zweedse gepensioneerden, schoolkinderen, gehandicapten en andere kwetsbare categorieën mensen compleet genegeerd worden. Het geweld neemt explosief toe. Jihadistische Trojaanse paarden stromen door de poreuze grens, samen met tienduizenden paspoortloze vluchtelingen.

Maar waar wat mij het meest somber maakt over de toekomst van Zweden is hoe de sociale structuur zichzelf heeft ondermijnd.

Om duidelijk te zijn, ik ben  mening dat bescheiden immigratie gezond is voor de samenleving en goed voor de handel, culturele ontwikkeling, enzovoort. Protectionisme als concept is contra-productief, vrijhandel en de mogelijkheid voor geschoolde arbeidskrachten te gaan waar er een behoefte aan is, is gunstig voor iedereen.

Dat gezegd hebbende, wat Zweden nu doet is iets heel anders. De eens homogene bevolking is voorgoed veranderd door een razendsnelle en massale toevoeging van mensen uit zeer verschillende culturen en waarde-systemen. 26,8% van de bevolking is nu in het buitenland geboren, en het Zweedse bureau voor statistieken heeft uitgerekend dat elk jaar ongeveer 150 000 nieuwe MENA (Midden-Oosten en Noord-Afrika) immigranten in het land aankomen, in een land met slechts 9,8 miljoen inwoners.

Het is gewoon onmogelijk om zulke volumes van mensen te absorberen en te assimileren, punt. Dan ben je alleen maar bezig met het creëren van etnische enclaves, die vanwege onverenigbare taal, cultuur en arbeidsvaardigheden tot getto’s zullen vervallen, wat vervolgens criminaliteit, extremisme en ellende zal brengen. Zodra de instroom het vermogen tot absorptie heeft overschreden zal verdere immigratie het probleem alleen maar erger maken. Het is alsof iemand heeft gelezen dat een kop groene thee per dag gezond is, en dan een beleidslijn er van maakt om elke dag 20 liter van te drinken. Tot het extreme overdrijven, totdat het giftig wordt.

En dan is er het Zweedse schoolsysteem. Er bestaat geen manier om het vriendelijk uit te drukken, het is een complete ramp. De minister van onderwijs is een man-jongen die zijn tijd besteedt met het maken van Youtube-video’s waar hij met zijn handen het hartsymbool vertoond om de schoolresultaten te verhogen, terwijl universitaire studenten hun cursusboeken niet kunnen lezen en begrijpen.

img_0803

Education minister Gustav Fridolin

Aangezien er een vertraging is in de veranderingen van het schoolsysteem, begint men nu pas de laatste jaren de impact te voelen van het kennis-aversie “progressieve” schoolsysteem. Harde feiten zijn grotendeels irrelevant; het belangrijkste is om in een groep te zitten en de dingen bespreken totdat er een consensus is bereikt. Maar zonder harde feiten waar de conclusies op zijn gebaseerd wordt het een oefening in futiliteit, want het is allemaal willekeurige veronderstellingen en meningen. Zoals gisteren een universitaire student geschiedenis in de krant Svenska Dagbladet werd geciteerd: “Wat doen al deze datums er aan toe? Wat maakt het uit in welke volgorde de geschiedenis zich heeft afgespeeld?”

Dat is nou niet bepaald een vruchtbare bodem om toekomstige onderzoekers en ingenieurs te creëren.

Financieel; Zweden is een rariteit wat nooit een vastgoed correctie heeft ondergaan toen Lehman Bros kopje onder ging en de huizenmarkt overal in het Westen ineenstortte. Zweden bleef vooruit stomen, met gevolg dat de huizenprijzen en woninghuur tot het absurde zijn opgeblazen. In Stockholm stegen de vastgoedprijzen met 19%, en in Gotenburg met 24% – in de laatste 12 maanden! – van een reeds torenhoog niveau.

img_0804

Tear-down abandoned house from 1932 with small, unremarkable lot in the outskirts of Stockholm.Current bid: 7,5 million SEK, or close to $900,000.

Als gevolg hiervan is de persoonlijke schuld van de Zweedse bevolking op een all-time hoogte. Om dit allemaal drijvende te houden is de normale hypotheekrente 2% en bij de Centrale Rijksbank op -0,25%, en nog steeds hangt het huisbezit van een aanzienlijk deel van de leners aan een zijden draadje. Als en wanneer buitenlandse banken en investeerders beslissen dat het tijd is om hun rug toe te keren naar Zweden (zoals gebeurde in de vroege jaren 1990) gaan er een hoop tranen vloeien.

Dan heb je ook nog de financiële verplichtingen voor de toekomst. Net als in de rest van de westerse wereld is er een demografische verandering bezig waar minder belastingbetalers een overvloed van gepensioneerden financieel moet steunen. Wat het bijzonder nijpend voor Zweden maakt is dat in aanvulling van de Zweedse oudjes er ook nog honderdduizenden allochtone ouderen zijn die een “familie visa” hebben gekregen op basis van jongere familieleden die al asiel is verleend. Ze hebben nog nooit een dubbeltje belasting betaald, en toch genieten ze vanaf de eerste dag van de Zweedse sociale voorzieningen en A.O.W. In theorie zou dit worden gecompenseerd door de jongere familieleden die werken en belasting betalen. Helaas is dit niet het geval; etnische Zweden hebben een 82% arbeidsparticipatie, immigranten hebben slechts 57%, en niet-Europeanen komen op een geringe 51%.

Als Zweden een persoon zou zijn, is het die gozer met drie hypotheken, zeven creditcards in het rood, en vier incassobureaus die hem achtervolgen in zijn gloednieuwe BMW X6 waar die net een leasecontract voor getekend heeft. Simpel gezegd, er komt in de toekomst nog wat rode inkt aan te pas.

En dan tenslotte de erbarmelijke staat van de Zweedse defensie. Na tientallen jaren voortdurende dumping van het defensiebudget, is nu de ambitie van Zweden om een vijandige invaller een week lang op te houden in een beperkt gebied. Terwijl er oorlog woedt in Europa, Russische raketten in Kaliningrad gericht op Zweden, Russische onderzeeërs en bombers die regelmatig openlijk het Zweedse territorium binnendringen en een lange neus trekken. Het machtsvacuüm in Scandinavië is zo benauwd dat  je het bijna kan horen zuchten als je er overheen vliegt. Ook dit zal enorme investeringen eisen als eindelijk het kwartje valt bij de Zweedse politici.

Ik zal nooit beweren dat ik een autoriteit ben op macro-economie of sociaal voorspellende modellen, maar ik zie rode stoplichten over de hele linie. In sommige opzichten zou ik het land vergelijken met een boerderij. Voorheen handelde Zweden als een verstandige boer en plantte wat tarwe hier, wortelde wat daar, aardappelen wat verderop et cetera, door uitvoering van gratis onderwijs, investering in behoorlijk infrastructuur, staat gefinancierde onderzoek, enzovoort. Een paar decennia later plukte ze de beloningen en klom de welvaart ladder omhoog.

In de late jaren 1960 werd deze pragmatische lijn verlaten toen de linkse idealist Olof Palme het stuur overnam. Maar er was nog steeds genoeg te oogsten uit voorgaande jaren, dus Zweden bleef voor een goede lange tijd het land van melk en honing. En toen begonnen de resources op te drogen, en dat proces van geleidelijke erosie en achteruitgang is sinds de jaren ’90 duidelijk zichtbaar.

Het wereldberoemde Zweedse zorgstelsel is een goed voorbeeld. 120 000 ziekenhuisbedden in de late jaren 1960 werd 20 000 vandaag. Kankerpatiënten worden voor maanden op wachtlijsten geplaatst. Complete EHBO-posten worden in de zomer stilgelegd. Het afbrokkelende Zweedse spoorwegsysteem is een ander symptoom. De hiervoor genoemde landsverdediging bestaat uit ongeveer drie vette generaals en een roestig geweer (kogels om budgettaire redenen ingehouden).

Een verstandige boer zou zien waar het probleem ligt en nieuwe zaadjes planten om zo terug te keren naar overvloedige oogsten van tarwe, wortelen, aardappelen enz. In plaats daarvan blijven Zweedse politici in hun dogma hangen en planten wat hun denken wat MOET groeien. Dus planten ze M&M’s, hotdogs, en chips. Het resultaat zal voor de komende jaren niet volledig duidelijk zijn, maar als de laatste reserves van de oude oogsten zijn uitgeput, zal het nieuwe gewas… Interessant worden.

Voor zover ik het zie is er geen andere plausibele scenario dan dat deze sociale spanningen en toekomstige financiële bedreigingen tot een neerwaartse spiraal van ontbering en strijd zal lijden, Ik hoop dat ik geen gelijk krijg. Ik meen het echt, want ik heb vrienden en familie hier waar ik om geef, die ik moet achterlaten om het uit te vechten.

Maar zonder mij. Ik ga terug naar de States om me te ergeren aan het liegbeest Obama. Elk land heeft zijn eigen probleem. USA heeft zijn corrupte joekel in het kantoor, en Zweden heeft zijn Stefan Löfven.

Ik wil u bedanken voor het volgen van dit blog, en uw vele inzichtelijke opmerkingen. Het was soms een wilde rit met verhitte discussies, maar het is leuk geweest, met de haatmails van links tot rechts. 🙂

Bedankt, het ga je goed, waar je ook bent.

Bron:

http://swedenreport.org/2015/06/02/goodbye-sweden/

2 gedachtes over “The Sweden Report – Vaarwel Zweden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s