Feministisch onderzoekster slaat alarm – stereotypering en islamphobia in museums bij tentoonstellingen steentijdsmensen

stenåldersmänniska

(Door: Swedish Surveyor – Vertaling: rommel)

Een onderzoekster, Annika Bunz, heeft in Zweden 36 museums met archeologische tentoonstellingen onderzocht over de steen, brons en ijzertijd, en heeft een aantal duizelingwekkende bevindingen gedaan die ze vandaag onthuld heeft op de Zweedse Radio, Steentijdsmensen worden afgebeeld met blond haar, blauwe ogen, blanke huid, en zonder kennis van de islam!

“Er zijn sporen en aanwijzingen dat mensen die in deze periode leefde contact hadden met de islam, bijvoorbeeld, maar er is geen enkel verhaal met uitleg waarom alleen het christendom werd geïntroduceerd. Er wordt ook gezegd dat men geen idee heeft welke huid- haar- of oog- kleur deze mensen hadden. In al mijn materiaal bevind zich geen reconstructie of model van een mens wat iets anders vertoond dan lichte huid, blond haar en blauwe ogen. Er is niemand met bruine ogen of bruin haar, en in al het foto-materiaal is er geen enkel persoon met een iets donkerder huidskleur.”

Persoonlijk ben ik erg bezorgd en voel me boos uit naam van de Zweden die het laatste decennium uit het Midden-Oosten en Afrika zijn geëmigreerd. Wanneer ze deze museumtentoonstellingen bezoeken bestaat er een grote kans dat ze zich onzeker gaan voelen, onderdrukt en gediscrimineerd door etnische Zweden, wat begrijpelijkerwijs zal leiden tot rellen en ander gewelddadig anti-sociaal gedrag.

Gelukkig heeft Annika Bünz, die een diploma heeft behaald in de sociologie en archeologie, een methode uitgewerkt om de museumtentoonstellingen vanuit een genderperspectief te onderzoeken, met behulp van de feministische term intersectionaliteit. Dat is de studie van de interacties tussen vormen of systemen van onderdrukking, overheersing of discriminatie:

“De manier waarop ik het zie is dit een eerste stap om iets te veranderen en te zoeken naar wat er werkelijk moet veranderen. Het is duidelijk dat het niet genoeg is om een gender-perspectief te kiezen bij het bouwen van een expositie met doel om oude gewoontes en normen te breken. Een vrouw als hoofdpersoon in verhaal omhoog tillen betekent niet noodzakelijk dat je breekt met een stereotiepe beeldvorming, het kan in plaats daarvan stereotypering ondersteunen en versterken. Door het analyseren van tentoonstellingen opgebouwd rond archeologisch materiaal en in een gender en post-koloniale perspectief te plaatsen met de semiotiek als een instrument hoop ik nieuwe perspectieven toe te voegen aan de archeologie zowel binnen in de richting van het onderzoek als naar buiten. Semiotiek helpt om gehelen te deconstrueren en je blik werpen op onderdelen / details, een licht werpen waar het probleem ligt, en daarmee hopelijk een manier vinden om archeologie in een meer veelzijdige perspectief weer te geven. De term intersectionaliteit helpt het analyseren van het het symbool van een man gebaseerd op multi-layered categorisering dan bijvoorbeeld sex / geslacht, klasse en etniciteit.” – Annika Bünz, op de website van Gotenburg universiteit.

(rommel: Waarschijnlijk zal over tien jaar de steentijdmens in de Zweedse museums afgebeeld worden als een neger met een koran onder zijn arm)

Critici zullen misschien beargumenteren dat het gebrek aan vitamine D op hogere breedtegraden er waarschijnlijk voor zorgde dat er in Scandinavië een hogere prevalentie was van blond haar, blauwe ogen en een blanke huid. En dat in de antieke oudheid door biologische redenen het overwegend mannen waren die op wild jaagde, en vrouwen de verzamelaars. Anderen zouden er op kunnen wijzen dat het onmogelijk is om in die tijd enige kennis van de islam te bezitten, aangezien de betreffende religie 4 000 jaar naar de steentijd werd gevormd, en 600 jaar later dan de ijzertijd in Europa.

Maar dat luistert wel erg als een racist en / of vrouwenhater.

Bron:

http://swedishsurveyor.com/2015/06/01/feminist-researcher-raises-the-alarm-stereotypes-and-islamophobia-when-museums-portray-the-stone-age-humans

Een gedachte over “Feministisch onderzoekster slaat alarm – stereotypering en islamphobia in museums bij tentoonstellingen steentijdsmensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s